web analytics

Alle bomen in beeld voor uw GWW ontwerp?

Wij maken het inpassen van uw ontwerp in de omgeving goedkoper en efficiënter. 

Beter inpassing van uw ontwerp met minder kosten

In één oogopslag bomen in beeld

Bij aanleg of herinrichting van bijvoorbeeld een weg of een dijk moet het nieuwe ontwerp worden ingepast in de bestaande omgeving. Bomen staan dan vaak in de weg, terwijl het belang van het behouden van de bomen vanuit ecologisch en duurzaamheidsperspectief steeds evidenter is. Ook bomen, net als wegen, kunstwerken en keringen, vertegenwoordigen een waarde. De uitdaging voor GWW projecten is zo goed mogelijk rekening te houden met de omgeving en de bomen.

Goede data over waar de bomen staan is echter maar beperkt beschikbaar. Voor een goed inpassend ontwerp is het nodig om alle bomen te kennen, dus zowel in de openbare ruimte als op privéterreinen. Zelf bomen inventarisaren of inmeten is duur en tijdrovend en open datasets zijn onvolledig..

NEO helpt. Met de boomdiensten van NEO heeft u de bomen direct in beeld en weet u waar u rekening mee moet houden in uw ontwerp. De boomkronen, de stamposities (op welk perceel staat de boom) en de wortelrisicozones brengen wij direct in beeld. Wij doen dit op basis van luchtfoto’s en meerdere keren per jaar met satellietbeelden. De data is daarom altijd zo actueel mogelijk. Met onze boomdiensten wordt u ontzorgd en komen risico’s en ook kansen in beeld.

De dienst bevat alle bomen in Nederland en is snel en makkelijk beschikbaar (bijvoorbeeld via onze API): de data is direct in te laden in uw CAD of GIS gebaseerde ontwerpomgeving.

U bespaart kosten voor inwinning en heeft een snellere doorlooptijd omdat de data direct geleverd wordt.

Uw ontwerp kan optimaal worden ingepast. U krijgt inzicht in de impact op kosten, verkeersveiligheid,  windworpeffect en eigendoms- en onderhoudsverantwoordelijkheden (in wiens perceel en in welke zone staat de boom?).

IJssel Zutphen, beschermingszones, kadastrale percelen

1
2

Waarom kiezen voor onze boomdiensten?

  • Alle bomen in beeld
  • Boomkronen, stamposities én wortelrisicozones
  • Goedkope inventarisatie
  • Inzicht in welk perceel of zone de boom staat
  • Maakt het formuleren van boombesparende alternatieve scenario’s mogelijk
  • Draagvlak bij uw opdrachtgever
  • Sluit aan op Bomenposter

Vraag de whitepaper aan  

Efficiënter werken met boominformatie in uw GWW ontwerp

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden? Maak een afspraak en krijg advies waarbij wij het proces aan u uitleggen. In een persoonlijk gesprek denkt onze specialist (Steven Braakman) vrijblijvend graag met u mee. 

 

* verplicht invullen

FAQ

Meer informatie over onze boomdiensten?

Wat is Boomdienst voor dienst?

De Boomdienst geeft inzicht in alle bomen in Nederland. De kronen van de bomen heeft NEO BV uit Amersfoort in opdracht van het Coöperatief Boomregister in kaart gebracht. Daarnaast zijn stamposities en wortelrisicozones met projectie van de kluiten toegevoegd. NEO houdt deze dienst voortdurend bij. De dienst is in het leven geroepen om u te voorzien van informatie voor grondroering, zoals aanleg nieuwe kabels en leidingen.

Wat voor informatie vind ik in de dienst?

U vindt basisinformatie over alle bomen in Nederland: locatie, kroon diameter, hoogte en management vorm. Deze basisinformatie is aangevuld met een stampositie. Deze zogenaamde Verbeterde Stamposities zijn vastgesteld op basis van laserscandata uit de meest recente data van het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN) en zijn nauwkeurig berekend. Tot slot zijn risicozoneringen opgenomen die in lijn zijn met de Bomenposter

Hoe actueel is Boomdienst?

We gebruiken ieder jaar tenminste een hoogtemodel en vijf a zes zeer gedetailleerde satellietbeelden van heel Nederland. Als er ‘verse’ beelden zijn dan wordt Boombasis binnen 4 maanden geactualiseerd. En in 2023 sneller.

Hoe volledig en juist is de informatie van Boomrisico?

Het boomkronendek is voor meer dan 95% volledig. Tenminste 80% van de onderscheiden laanboomobjecten komt overeen met de individuele boom. De boomhoogte van 90% van de bomen heeft een nauwkeurigheid van 1,50 meter.

Sluit Boomrisico aan bij de Bomenposter?
Hoe krijgen we de data?

Na bestelling krijgt u een account met toegang tot de API. De RESTful API serveert de data via een WFS-interface en via geoJSON. U kunt data downloaden of visualiseren in uw eigen GIS. Desnoods kunnen we eenmalig ook een shapefile van de bestelde data aanleveren en/of een rapportage maken.

Waar vind ik informatie over de API?

De beschrijving van de API kunt u vinden op boombasis.signaleyes.nl

Hoe krijgen wij de data?

Na bestelling krijgt u een account met toegang tot de API.

  • API: De RESTful API serveert de data via een WFS-interface en geo-JSON. U kunt data downloaden of visualiseren in uw eigen GIS. Desnoods kunnen we eenmalig ook een shapefile van de bestelde data aanleveren en/of een rapportage maken.
  • Adressenlijst: u krijgt een extract van onze database waarin de zonnepaneleninformatie per BAG-adres is geclusterd. De data is voorzien van dezelfde informatie omtrent locatie (koppeling BAG, Kadastraal perceel) en vermogens als via de API.
Waar vind ik informatie over de API?

Technische informatie over de API vindt u op zonnepanelen.signaleyes.nl.
Het gaat om een RESTful API volgens Nederlandse standaarden. Om de API te gebruiken is een username en password vereist.

Wat mag ik met de data doen en wat niet?

Wij hanteren licentievorm CC BY-NC 4.0. Dat wil zeggen dat u van alles met de data mag doen, maar u mag inloggegevens en data niet doorverkopen zonder toestemming van het Boomregister.

Hoe brengen jullie de boomrisico's in kaart?

Wij hebben een model ontwikkeld dat bomen herkent in hoogtedata aangevuld met satellietbeelden en luchtfoto’s. Er wordt natuurlijk intensief gebruik gemaakt van A.I. Ook deze dienst is ‘Powered by SIgnalEyes’, het werkproces van NEO om geoinformatie te borgen en te actualiseren.

Op het formulier zie ik de standaarddiensten. Leveren jullie ook maatwerk?

Natuurlijk doen we dat. Voorbeelden zijn actualisatie van uw stamposties en ondersteuning van handhaving van de Wet Natuurbescherming. Vul het contactformulier in en u hoort van ons.

Is de dienst alleen in Nederland of ook daarbuiten beschikbaar?

De dienst bedekt op dit moment heel Nederland, maar er wordt gewerkt aan uitbreidingen in buurlanden, neemt u contact met ons op als u daar meer informatie over wenst.

Leveren jullie ook andere diensten die voor grondroerders relevant zijn?

De dienst bedekt op dit moment heel Nederland, maar er wordt gewerkt aan uitbreidingen in buurlanden, neemt u contact met ons op als u daar meer informatie over wenst.

 
 
en_GB